2020-01-27 13:39:01• hírek • Bede Emőke

Drasztikusan megugrott a rácsok mögött elkövetett szabálysértések száma

A börtönök világa legtöbbünk számára ismeretlen, hiszen a kívülállóknak csak ritkán nyílik lehetőségük arra, hogy bepillantsanak a büntetés-végrehajtási intézmények falai mögé. Aki valamilyen formában szeretne mégis képbe kerülni az odabent uralkodó helyzetekkel, vagy él a nyílt nap adta lehetőséggel, vagy felüti az intézmények éves jelentését, melyből többé-kevésbe reális képet kaphat a börtön hétköznapjairól.

A szatmári börtön vezetősége az elmúlt héten mutatta be évértékelőjét, melyben egyértelműen kiderül, 2019-ben számottevően megugrott a fogvatartottak által elkövetett szabálysértések száma. Ennek okairól az intézmény meglepő őszinteséggel nyilatkozik, ám mielőbb ebbe belemennénk, lássuk csak, kik is tengetik mindennapjaikat a helyi börtön celláiban.


Az éves jelentésből kiderül, hogy a börtön kapacitása az előző évhez képest nem nőtt, elméletben továbbra is csak 263 rab „elszállásolására” alkalmas az intézmény, gyakorlatban azonban 445 ágy várja a „vendégeket”. A fogvatartottak – és a börtönőrök – szerencséjére azonban nincs totális telt ház, 2019. december 31-én például „csak” 376, jogerős ítélet által bebörtönzött férfi raboskodott a helyi büntetés-végrehajtási intézetben. Ha pedig a 4 négyzetméter/fogvatartottról szóló normát tartjuk szem előtt, akkor a börtön 137 százalékos túlzsúfoltsággal üzemel, mely mintegy 2 százalékkal több mint előző évben.



A börtönben ülők java része, pontosabban szólva 49,46 százaléka vagyon elleni bűncselekményt követett el, melyért átlagban 3 és 15 év közötti szabadságvesztést szabtak ki rájuk. Maximum egy évig terjedő börtönbüntetését egyébként 30 személy tölti, 126-an 1 és 3 év közötti szabadságvesztésüket töltik, 190 fogvatartott 3 és 15 év közötti büntetését üli, 27-en több mint 15 évet töltenek a hűvösön, illetve 3 olyan rabot is nyilván tartanak, akit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a bíróság. Mindezen férfiak között 181 olyan van, aki immár visszaesőnek számít, 92-en rendelkeznek bűnügyi előélettel, de börtönben még nem voltak, 103-an pedig büntetlen előélettel kerültek rácsok mögé.


Azt nemigen kell magyaráznunk, hogy ha ennyi embert ilyen kis helyre zsúfolnak össze, ott bizony nem fenékig tejfel az élet. Annak ellenére hogy rendszeresen szerveznek nekik foglalkozásokat, folytathatják tanulmányaikat, hódolhatnak hobbijuknak, a rabok számos olyan szabálysértést is elkövetnek, melyért fegyelmi bizottság elé kell állniuk. A tavalyi évben a fogvatartottak magaviseleti problémáival foglalkozó bizottság 208 alkalommal ült össze, holott ez a szám 2018-ban még csak 140 volt. Ezt a 67,3 százalékos megugrást a börtön annak tudja be, hogy a sok éves tapasztalattal rendelkező börtönőrök egy része nyugdíjba vonult, a fiatal utánpótlás pedig a tapasztalatok hiánya miatt kevésbé hatékony, már ami a fegyelmezést és a rendtartást illeti.


A szabálysértést elkövető fogvatartottak közül 163-an kaptak fenyítést: 54 személyt eltiltottak a börtön boltjában való vásárlástól, 49-en megúszták szóbeli megfeddéssel, 29-en nem vehettek részt a börtönben szervezett kulturális vagy sporteseményeken, 25-en nem fogadhattak látogatókat, 4 fogvatartottól megvonták a munkavállalás lehetőségét, egyetlen esetben pedig a magánelzárás mellett döntött a fegyelmi bizottság – derül ki a 2019-es évi jelentésből. Egyértelmű tehát, hogy a szabálysértéseket kemény kézzel büntetik odabent, azonban a jó magaviseletű rabok is megkapják a jussukat. A tavalyi évben 1821 jutalmazási javaslatot nyújtottak be az értékelő bizottságnak, mely mindösszesen csak 99-et utasított vissza. A legtöbb esetben engedélyezték, hogy fogvatartottak soron kívüli csomagot kapjanak, 175 alkalommal rövid távú eltávozásra kaptak lehetőséget, 107 esetben a hitvesi látogatások számát növelték meg, 40 esetben egy korábban kiszabott fegyelmező intézkedést vontak vissza, 8 alkalommal pedig az online beszélgetésekre kaptak több lehetőséget a fogvatartottak.



Arról, hogy milyen közösségi eseményekben vehetnek részt a rabok, milyen egészségügyi állapotnak örvendenek, illetve hogyan teljesítenek az iskolapadban, hamarosan egy újabb cikkben számolunk be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: